Eten en drinken op de zaak aftrekbaar?

Of u kosten voor eten en drinken als ondernemer mag aftrekken hangt van de situatie af. Dat geldt voor zowel de aftrekbaarheid voor de inkomstenbelasting als voor het terugvragen van de btw. Hoe zit dat?

Aftrekbaar van de inkomstenbelasting

Als uitgaven in verband met eten en drinken zijn gedaan met het oog op de zakelijke belangen van uw onderneming dan zijn deze kosten in beginsel aftrekbaar van de winst.

Tip. Voorkom discussie met de Belastingdienst door de zakelijkheid van uitgaven goed te documenteren. Schrijf bijvoorbeeld op uw bonnetjes de namen, het waarom en welk project en/of welke klant het betreft.

Als vast is gesteld dat de uitgaven in verband met eten en drinken zakelijk zijn, dan geldt een wettelijke aftrekbeperking voor eten en drinken. Volgens de wet kan de aftrekbeperking op twee manieren bepaald worden:

  • Alle (zakelijke) kosten zijn aftrekbaar en op het einde van het jaar wordt een correctie van 20% (2017) die niet aftrekbaar is gemaakt.
  • Alle (zakelijke) kosten zijn aftrekbaar en op het einde van het jaar wordt een vast bedrag van € 4.500,- bij de winst opgeteld.
Eten en drinken voor eigen gebruik

De kosten voor eten en drinken die u voor uzelf (privé) maakt zijn niet aftrekbaar. Denk bijvoorbeeld het brood en de kaas die u voor thuis koopt en als u dan een boterham mee naar het werk neemt. De btw is dan ook niet aftrekbaar.

Tip. Koopt u in de pauze een belegd broodje bij de bakker en u eet dit op uw werk op, dan is de btw wél aftrekbaar. En dat geldt ook als u voor de zaak onderweg bent en iets te eten en/of te drinken voor onderweg koopt bij een snackbar of tankstation.

Eten en drinken in horecagelegenheid

Als in een horecagelegenheid wordt gegeten/gedronken door u als de ondernemer, door het personeel of door een zakenrelatie, dan is de betaalde btw niet aftrekbaar. Hiervan is sprake als het eten en drinken ter plaatse wordt gebruikt in een hotel, pension, café, restaurant of aanverwant bedrijf, door personen die daar voor korte periode verblijven.

Eten en drinken voor personeel op de zaak

Als het eten en drinken door een cateraar wordt verzorgd bij een gelegenheid voor het personeel (kerstdiner/jubileumfeest/e.d.) in een ruimte die daarvoor speciaal is ingericht, dan is de btw niet aftrekbaar (bijvoorbeeld een partytent of een afgehuurde ruimte).

Opgelet: Als u een eigen kantine heeft dan is de btw onder bepaalde voorwaarden wél aftrekbaar.

Tip: als de btw niet aftrekbaar is

Als de btw (gedeeltelijk) niet aftrekbaar is en het zijn zakelijke kosten, dan kunt u de afgedragen btw wél als kosten in mindering brengen op de winst.

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen? Neem dan contact met ons op.

Misschien ook interessant voor u?